Запоріжжя долучається до акції з висадження мільйона дерев за добу

12 березня у Запоріжжі відбулася офіційна презентація та прес-конференція щодо реалізації Акції із висадження понад 1 000 000 дерев, що проходить у рамках всеукраїнського проєкту «Озеленення України». Про це сьогодні був підписаний відповідний Меморандум.

У заході взяли участь голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, голова обласної адміністрації Віталій Туринок, радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв, ініціатори проєкту «Озеленення України» – засновник найбільшого ділового клубу «CEO Club Ukraine» Сергій Гайдайчук, генеральний директор «Книги рекордів України» Ганна Крисюк,співорганізатор проєкту у Запорізькій області та співвласник HD-group Борис Шестопалов, а також підприємства, громадські організації та ЗМІ.

На останньому економічному форумі у Давосі місяць тому основна тема, яку обговорювали світові лідери фактично звучала “як вижити людству”. Уперше за всю історію цивілізованого людства 5 найголовніших ризиків – усі кліматичні – говорить ініціатор проєкту «Озеленення України» – засновник найбільшого ділового клубу CEO Club Ukraine Сергій Гайдайчук.

За його словами, є міф, що клімат змінювався постійно. Гайдайчук зазначає, що клімат і справді змінювався, але різниця у швидкості. За останні 10 тисяч років температура виросла на 6 градусів, а за останні 100 років вона виросла на 1 градус – швидкість у 16 разів. 

“Через це екосистеми не встигають адаптуватися та починають руйнуватися. Часу лишається мало, критичне значення – коли температура підніметься на 1,5 градуса, а вона уже піднялася на 1 градус. З 1950 року стрімко росла кількість людей, споживання ресурсів та економіка – людство так сильно почало впливати на планету, що вона почала руйнуватися”, – говорить ініціатор проекту з озеленення України.

За словами бізнесмена, акція з висадкою мільйона дерев за 24 години має декілька цілей. 

“Перша – створити колективну історію успіху України, бо країна розділена, є міфи, що ми не можемо об’єднуватися і через акцію хочемо об’єднати всю країну – волонтерів, бізнесменів, громадськість, владу і так далі. Зараз приєдналися 20 регіонів, найбільші бізнеси, асоціації, більше 20 тисяч волонтерів, більше 100 університетів”, – говорить Сергій Гайдайчук.

Також у рамках проекту хочуть привернути увагу українців до зміни клімату. Організатори вважають, що зробивши ідею модною та трендовою вдасться залучити більше амбасадорів – захисників природи. 

“Третій етап – восени, в листопаді, протягом тижня висадимо мінімум 100 мільйонів дерев у 100 країнах світу. Це буде українська ініціатива, яка продемонструє, що Україна не країна третього світу, а країна, яка може об’єднувати людей понад кордонами та боротися зі змінами клімату на глобальній арені. Уже домовленості у 20 країнах та заявка на 30 мільйонів дерев”, – розповідає засновник найбільшого ділового клубу CEO Club Ukraine.

У Запоріжжі до акції доєдналися представники обласної та міської влади, ОТГ області, підприємці, волонтери та ряд громадських організацій. Співорганізатором проекту у Запорізькій області став співвласник HD-group Борис Шестопалов.